De bouwsector maakt de laatste tijd steeds meer gebruik van schuimbeton. Het type beton werkt zeer goed bij het isoleren van de vloer in een woning. Echter is het voor veel mensen niet helemaal duidelijk wat de voor en nadelen zijn van deze vernieuwde beton variant. In deze blog zult u lezen wat het precies is en waarvoor het gebruikt wordt.
Beton van de toekomst
Deze speciale versie van beton is een mooi voorbeeld van een ontwikkeling in een sector door de vraag vanuit de markt. Het beton bestaat uit verschillende materialen waaronder; water, cement, zand en schuimmateriaal. Eigenlijk is het een soortgelijk proces als het maken van normaal cement. Het beton kan worden toegepast voor isoleren, opvullen of versterken van de fundering. Het speciale materiaal is in populariteit gegroeid door de grote vraag naar een maatschappelijk verantwoorde werkwijze in de bouw. Maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat nauw samen met duurzaam ondernemen. Dit houdt dus ook de schuimbeton fundering van een nieuw pand in. Deze fundering zal met beton ontzettend duurzaam gestort kunnen worden waarbij zowel de klant als de opdrachtgever baat hebben.
De voordelen van schuimbeton
Het schuimbeton is een minder grote belasting voor het milieu dan de alternatieven. Dit komt doordat er gebruik gemaakt wordt van unieke vulmiddelen die minder schadelijk worden bevonden voor het milieu. Een andere unieke eigenschap van dit speciale beton is het lage volumegewicht. Dit betekent dat het aanleggen een stuk eenvoudiger wordt voor de bouw. Door een bepaalde samenstelling van de vulmiddelen en de basis materialen is het storten ook een stuk efficiënter. Het schuimbeton is vloeibaarder dan de alternatieven waardoor alle hoekjes en gaatjes goed gevuld zullen worden. Dit zal meer stevigheid garanderen van de fundering voor een betere veiligheid. De snelheid van plaatsen bij normaal beton is meestal een aantal dagen waarbij het bij het alternatief al binnen een dag klaar kan zijn. Het droogt slomer door de specifieke samenstelling waar de aannemer minder baat bij heeft. Hoewel het drogen langer duurt zal het storten van het beton sneller en efficiënter gaan. Dit zorgt ervoor dat er minder tijd vrij gemaakt hoeft te worden voor de constructie. Een snellere oplevering en minder hoge kosten zullen beide partijen waarderen.
Wat zijn de nadelen?
De schuimbeton nadelen zijn zeer beperkt. Hoewel het nieuw ontwikkelde materiaal steeds populairder wordt binnen de bouw heeft het ook een groot nadeel. Doordat het materiaal vloeibaarder is dan het alternatief en ook meer materialen bezit die vocht beter vasthouden is de droogperiode relatief best lang. Bij cement droogt het, mits het onder de juiste omstandigheden staat, binnen 2 à 3 dagen. Het beton gaat een stuk slomer en doet er maar liefst 6 á 7 dagen over voordat het volledig droog is. Buiten de droogperiode biedt het schuimbeton alleen maar voordelen voor zowel de aannemer als de opdrachtgever. Dit nadeel is natuurlijk niet echt een nadeel want op de lange termijn komt het veel beter uit. Het zou eventueel voor een aannemer even wennen zijn in verband met het plannen van een bouwproces. Echter kunnen andere taken tijdens het drogen worden uitgevoerd om de efficiency tijdens de periode om de materie te drogen te maximaliseren.
Kom langs bij Top Renovloer voor een vakspecialist op het gebied van het aanbrengen en leveren van schuimbeton.