Home Wonen Zo voorkom je kortsluiting

Zo voorkom je kortsluiting

0
Zo voorkom je kortsluiting

Een kortsluiting brengt verschillende gevaren met zich mee! Wist je bijvoorbeeld dat een kortsluiting in het ergste geval voor een brand in huis kan zorgen? De vonken die bij een kortsluiting vrij kunnen komen, schieten het isolatiemateriaal in. Dit materiaal zal vervolgens in brand vliegen, met alle gevolgen van dien! Daarbij gaat een kortsluiting in huis vrijwel altijd gepaard met een stroomstoring. Het spreekt voor zich, dat het vervangen van een gesprongen stop in de meterkast de stroomstoring niet zal verhelpen! In dit artikel vertelt een elektricien je meer over het voorkomen van een kortsluiting in huis.

Laat elektriciteitskabels door elektriciens leggen

Allereerst is het bij het voorkomen van een kortsluiting belangrijk, om de elektriciteitskabels tussen muren door een elektricien te laten leggen. De kabels moeten op voldoende afstand van elkaar worden gelegd, om te voorkomen dat warmte niet kan ontsnappen. Mocht dit het geval zijn, dan versmelten beide kabels met elkaar. Op het moment dat de binnenzijde van een van beide kabels de binnenzijde van de ander raakt, resulteert dit in een kortsluiting. Niet voor niets worden kabels ook vaak door pvc-buizen getrokken.

Het aansluiten van stopcontacten of aansluitpunten voor de verlichting in huis, kun je vervolgens zelf doen. Op internet zijn handige stappenplannen te vinden, voor het uitvoeren van deze klussen.

Vervang oude elektrische apparaten in huis

Naast het laten aanleggen van elektriciteitskabels door een elektricien, is het raadzaam om elektrische apparaten regelmatig te vervangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een oude waterkoker, een oud koffiezetapparaat, een versleten wasmachine, enzovoorts. Kleine kabels binnen deze apparaten kunnen na verloop van tijd slijten. Wanneer een elektriciteitskabel bloot komt te liggen, kan dit voor kortsluitingen zorgen. In het bijzonder, wanneer de kabel in contact komt met water. Iets waarop de kans relatief groot is bij waterkokers en koffiezetapparaten.